Wytrawne babeczki

wytrawne muffiny

Babeczki i muffiny, pierwsza myśl jaka mi przychodzi do głowy to słodka przekąska na przyjęciach, i tak też je kojarzę z dzieciństwa, a wytrawne babeczki?  tym razem spróbowałam tej wykwintnej wersji i przepadłam, wytrawne babeczki na pewno zagoszczą u nas przy nie jednym śniadaniu a już na pewno przepis wykorzystam przy zbliżającej się Wielkanocy.


Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • warzywa
  • przyprawy

Jajka roztrzepać by nabrały sporo powietrza. Jeśli masz więcej czasu polecam najpierw ubić białka a dopiero potem delikatnie dodawać żółtka, babeczki wtedy na pewno wyrosną wyższe.Dodać ulubione przyprawy i pokrojone warzywa, jeśli dziecko na sam widok warzyw ucieka możesz je zblendować by konsystencją wpasowało się do jajek.

Tak przygotowaną masę wlać do wysmarowanych tłuszczem kokilek, lub foremek na babeczki.

 

Piec w temperaturze 180C° około 25-30 minut.

PS. Wytrawne babeczki smakują dobrze i na ciepło i na zimno, więc śmiało możesz je zapakować także na drugie śniadanie do szkoły, przedszkola a nawet pracy. Jestem pewna, że nie jedno dziecko się tym zainteresuje. Pamiętam, że jako dziecko często ze znajomymi na przerwach śniadaniowych zaglądaliśmy sobie do pudełek i próbowaliśmy kto co ma, myślę że to super forma promowania zdrowego odżywiania.

Jeśli wypróbujesz tego przepisu daj znać co o nim sądzisz 🙂

wytrawne babeczki

wytrawne babeczki wytrawne muffiny

10 thoughts on “Wytrawne babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress